Ukulele

L’ukulele és un cordòfon petit de quatre cordes originari de Hawai que darrerament ha fet molta fortuna perquè ha estat utilitzat per molts de grups de pop i rock per afegir diversitat tímbrica i força rítmica. El grup Manel n’és un exemple:

Tipus d’ukulele

Hi ha molts de tipus d’ukulele. El més habitual són el soprano, que és el que utilitzam habitualment, i el de concert, que és com el soprano però un pèl més grosset.

Ukulele+Sizes+and+Types.png

Les mides de cada tipus d’ukulele són diferents:

iniciarse-con-un-ukelele2
A l’aula de música hi són tots excepte el sopranino

L’afinació de l’ukulele soprano, del de concert i del tenor és de la 1a a la 4a corda: la mi do sol. A vegades a l’uke tenor s’afina la 4a corda a l’octava greu per aconseguir més tessitura ja que és un instrument que està més enfocat per al puntejat que el soprano o el concert perquè té un batedor bastant més llarg. El soprano té entre 12 i 15 trasts, el de concert entre 15 i 20 i el tenor més de 15.

L’afinació del baríton és l’única diferent de la resta. De la 1a a la 4a corda és: mi si sol re. Aquesta afinació però, és la mateixa que la de les 4 primeres cordes de la guitarra, per tant, per fer l’acord de sol major, per exemple, només has de digitar com un sol major de guitarra sense les dues darreres cordes. Si tens més clares les posicions de l’ukulele ho has de transportar una 4a descendent de tal manera que la posició del sol a l’ukulele baríton és la mateixa que el do major de l’ukulele soprano). El baríton té més de 19 trasts.

24946e157b78fe318893f42d3c6c6e7e

Per triar quin és l’ukulele que més et convé pots escoltar aquests tutorials:

Afinació

Afinador online a partir de la freqüència o de l’oïda.

L’ukulele està afinat una quarta justa per damunt la guitarra. Aixó començant per la corda més aguda, que és la més allunyada del nostre cap, l’afinació de l’ukulele soprano és: la, mi, do, sol’ (agut). Comparant-ho amb les 4 primeres cordes de la guitarra seria:

GuitarraUkulele
1a cordaMi (E)La (A)
2a cordaSi (B)Mi (E)
3a cordaSol (G)Do (C)
4a cordaRe (D)Sol’ (G)

Aquesta afinació serveix per a l’ukulele soprano, per al de concert i per al tenor. Per al baríton, que és el més gran i greu, és: mi, si, sol, re (que resulten ser les quatre primeres cordes de la guitarra exactament).

En el web theoreticallycorrect s’explica exhaustivament les diferents afinacions i les similituds amb la guitarra:

Cançoners

Existeixen moltes webs especialitzades en ensenyar les primeres passes amb l’ukulele com ukulele hunt, primeros passos, kundebrand, nwfolk o ukebuddy.

Beatlesite et mostra la posició dels acords sobre el batedor de l’ukulele al mateix temps que toques. És especialment útil per als principiants perquè es pot copiar la posició dels acords sense necessitat de saber quin és. Totes les peces són dels Beatles.

Escriptura

Artistes!

Pots trobar moltes cançons originals que han fet fortuna amb l’ukulele:

Fitxa Ukulele 1.1 Parts, afinació i acords bàsics de l’ukulele

Fitxa Ukulele 1.2 Acords C Dm i F

Fitxa Ukulele 2.1 Acord G

Fitxa Ukulele 2.2 Exercicis

Fitxa Ukulele 3 Stand by me (Am)

Fitxa Ukulele 4.1 El mar (Bb)

La classe de l’ukulele és un canal de youtube muntat pels companys de l’IES de Porreres que té molts de recursos.

2 comentaris Digues la teva

 1. Joan Miquel ha dit:

  En l’afinació comparativa entre la guitarra i l’ukelele soprano, fas servir l’ordre de la 1ª a la 4ª corda, en canvi en la del baríton fas servir el de la 4ª a la 1ª i això pot portar a confussió. On diu “re, sol, si, mi” hauria de dir “mi, si, sol, re”.

  M'agrada

  1. mbauzafuster ha dit:

   Gràcies, tens raó

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s