Producció

La producció musical controla les sessions de gravació, guia i instrueix els músics, organitza i programa els recursos de gravació i el pressupost, i supervisar la gravació, mescla i masteritza les gravacions. Aquestes funcions, típiques en les gravacions sonores des dels seus inicis fins a la segona meitat del segle xx, s’han ampliat posteriorment amb altres tasques, de promoció comercial i empresarials a vegades.

El treball d’un productor musical pot comparar-se al d’un director de cine en el sentit que el treball del productor és crear, donar forma i modelar una gravació d’acord amb la seua visió de l’àlbum.

Espais

Flickr: Discussing Tancat 610é. Joc Mallorca. Can Gelabert a Binissalem. in  Mallorca
Can Gelabert
Portfolio - Born
IES Binissalem
Jornada de puertas abiertas en Can Sabater » Arte
Casa Museu Villalonga

Els NPR Tiny Desk són uns concerts de pocs músics i en espais petits com llibreries organitzats per la cadena americana de ràdio NPR.

Amplificació del so

L ‘amplificació d’un so és el procés d’augmentar la seva amplitud, el que fa que augmentin també la seva intensitat (sonoritat) i el seu potència (volum).

Cablejat

Hi ha molts de tipus de cables d’àudio, però a classe n’utilitzarem sobretot dos, els XLR o cannon i els TRS o jack.

Per connectar un micro a un amplificador basta connectar-los amb un cable cannon i connectar l’alimentació a l’ampli.

Peu i pinça de micro

El micròfon se sol aguantar amb la pinça d’un peu de micro tipus jirafa.

Recorda que ajustar el micro alhora de parlar ha de ser una operació ràpida i suau que se sol realitzar amb una rodeta lateral.

La posició ideal per a parlar o cantar davant un micròfon és seguir la línia recta que parteix del maxil·lar o mandíbula.

Com usar un micròfon?

  • Projecta la veu. Utilitza la veu que usaries a l’exterior.
  • Mai allunyis del micròfon de la teva boca. 
  • Mai giris el cap quan l’utilitzis.
  • Situa’l micròfon tan a prop de la teva boca com puguis.
  • Apaga’l quan hagis acabat.

Abans de començar a utilitzar-lo has de provar que està encès (els famosos “provant, provant, un, dos, tres”) i que el volum de l’amplificador és el que pertoca a la sala. Caminant per la sala enfora del micròfon comprovaràs si el so se sent clarament.

Volum

Quan l’equip de so s’ha d’encendre o apagar el volum ha d’estar al mínim per evitar els sobresalts.

Taula de mescles

La taula de mescles és el sistema neuràlgic del sistema de so. Ens permet de disposar de nombroses entrades d’àudio, que podem tractar independentment, juntament amb una sèrie de controls que permeten la monitorització de cada canal.

Aquesta és la taula que tenim al centre:

mm8usbfx-large

Enregistrament del so