Baix

partsbaix

El baix elèctric és un instrument de corda, electròfon, similar a la guitarra elèctrica però més gros i amb un so més greu. També està emparentat amb el contrabaix i, com aquest, la seva funció principal és proporcionar la línia o part de baix a la música. És un instrument d’ús molt estès en la música popular contemporània. Les cordes es polsen fonamentalment amb els dits índex, mig i polze de la mà dreta, o mitjançant una pua. També hi ha altres tècniques de tocar, com són el slap (Funky bass slap solo o Crazy fast bass slap solo) , el popping (How to pop & slap), el tapping (Tapping for bass guitar lesson) o el double thumbing (Thumping Slap Technique Tutorial for Bass).

El baix que tenim a l’aula és un Ibanez model SR300EB-WK de fusta de caoba i de 24 trasts amb una equalitzador de tres bandes i circuit actiu, és a dir, que té un control de la preamplificació en el mateix instrument i el senyal elèctric es degrada menys. Diferències entre un circuit passiu i un circuit actiu.

L’amplificador que tenim a l’aula és un HARTKE HD50.

L’amplificador de baix ha de ser específic perquè té unes freqüències molt baixes i aquestes freqüències necessiten més potència que les agudes. És diferent de l’amplificador de guitarra elèctrica que està preparat per a unes freqüències més agudes.

L’HD50 té 3 bandas d’equalització. L’equalització concreta que apliquem a la senyal del baix dependrà principalment de l’instrument en particular, de l’estil musical i de les preferències personals. No s’ha d’oblidar que el baix també disposa de controls d’equalització.

Per poder practicar el baix amb la resta d’instruments si no tocam en el to original hi ha un programa online, el Transposr.com, que transporta directament els temes. Així podem practicar el tema en el to que interpretarem.

Tres exemples de línies de baix. Autumn leaves.

Fotocòpies del Baix:

Intro de baix i exercicis

Tablatura i amplificació

Walking bass

Exercicis